
Kipowanie historii
21 kwietnia 2015, 09:08Znaleziony w lipcu 2010 r. we wraku na dnie Morza Bałtyckiego XIX-wieczny szampan jest bardzo słodki i wyczuwa się w nim nuty owocowo-kwiatowe oraz skórzane. To najprawdopodobniej najstarszy kosztowany szampan, który daje nam wgląd w stare techniki produkcji.
Makaki posiadają ośrodki mowy
24 lipca 2006, 10:58Z badań przeprowadzonych przez naukowców z National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD – Narodowy Instytut Głuchoty i Innych Schorzeń Komunikacyjnych) oraz National Institute of Mental Health (NIMH – Narodowy Instytut Zdrowia Psychicznego) wynika, iż rezusy, słuchając odgłosów wydawanych przez innych członków tego samego gatunku, uaktywniają rejony mózgu, które odpowiadają regionom ludzkiego mózgu biorącym udział w komunikacji.

Google o testach autonomicznych samochodów
12 maja 2015, 11:44Google poinformowało, że w czasie trwających od sześciu lat testów autonomicznych samochodów, należące do firmy pojazdy brały udział w 11 drobnych kolizjach. Żadna nie była spowodowana przez samochód Google'a.
Otyłość niekorzystnie wpływa na przeżywalność przy raku jajników
29 sierpnia 2006, 15:56Wyniki nowego badania potwierdzają, że otyłość zmniejsza przeżywalność u pacjentek z nowotworami jajników.

Microsoft podpisał umowy z Uberem i AOL-em
30 czerwca 2015, 10:38Microsoft poinformował, że przekaże firmie AOL swój wydział zajmujący się reklamą, a część technologii tworzenia map trafi do firmy Uber. Koncern z Redmond chce pozbyć się części online'owych biznesów przynoszących straty. Koncern skupi się na reklamach bazujących na silniku Binga oraz będzie raczej korzystał z map niż sam je tworzył.
MIT pracuje nad oszczędnym silnikiem
29 października 2006, 10:25Naukowcy z MIT (Massachusetts Institute of Technology) pracują nad silnikiem, który będzie zużywał o 30% mniej paliwa, niż współczesne silniki benzynowe. Nowe urządzenie, zasilane etanolem, może trafić na rynek w ciągu pięciu lat.

Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.
Pierwsza sklonowana kotka urodziła młode
15 grudnia 2006, 10:33Pierwsza sklonowana kotka właśnie została mamą trzech pięknych maluchów. Udało się to bez uciekania do sztucznego zapłodnienia.

Niespodziewane pojawienie się plazmy
4 września 2015, 10:35Naukowcy z University of Kansas we współpracy z uczonymi pracującymi przy Wielkim Zderzaczu Hadronów, uzyskali plazmę kwarkowo-gluonową ze znacznie mniejszej liczby cząsteczek niż wcześniej było to możliwe. Plazmę odkryto po przeprowadzeniu zderzeń protonów z jądrami atomów ołowiu
Dzięki cukrowi leki mogą działać lepiej
24 stycznia 2007, 12:34Nowe badanie naukowców z University of Leeds wykazało, że w określonych przypadkach zjedzenie łyżeczki cukru może zwiększyć efektywność działania leku.